Chablis – en knivskarp älskling

Viner med hög knivskarp syra. Torra och krispiga i hela sin prakt med en skrud av citrus & mineral. Lägg där till ett isat fat med nyöppnade ostron eller kanske ett helt bord med dignande skaldjur redo att njutas till fulla drag och vi har den perfekta kvällen. Kanske världens lyxigaste & hälsosammaste snabbmat. Till mina ostron vill jag dricka Petit Chablis, en av de torraste favoriterna efter champagne gjord på 100% chardonnay med sin särpräglade terroir belägen i norra Bourgogne. Här finns fyra nivåer av Chablis, från komplexa och fylliga och väldigt lagringsbara till de rakbladsvassa älsklingarna med klingande syra och toner av gröna äpplen, citron och mineralitet perfekta till skaldjur och gjorda för att drickas unga. I Chablis finns 40 premier cru-vingårdar och 7 grand cru-lägen, som alla ligger på samma sluttning.

Jag kommer alltid föredra Petit Chablis framför de högre klasserna för att du får mer valuta för pengarna och för att jag är och alltid kommer vara en riktig sucker för syra.

Två otroligt bra producenter väl värda att rekommendera som både håller hög kvalité och klass för rimlig peng är följande viner:

Petit Chablis, Art.nr 5585, Pris 135kr, Producent: La Chablisienne

Petit Chablis, Art.nr 5588, Pris 84kr, Producent: JM Brocard

 

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.