Silver för Sverige i Kock-VM

Ikväll tog Sverige & Sebastian Gibrand silver i Kock-VM Bocuse d’Or i Lyon, en av de mest prestigefyllda tävlingarna i matlagning. En fantastisk prestation som gör alla oss som älskar mat och gastronomi extra fyllda av stolthet ikväll! Norden dominerade hela tävlingen och Danmark vann och trea kom Norge. I Svenska laget ingick förutom Sebastian Gibrand även Gustav Leonhardt, Henrik Norström och lagchef Tommy Myllymäki.

Gibrand hade tillsammans med laget 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter för 14 personer. Den ena rätten som alla lag behövde göra var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.
Den andra rätten var huvudråvaran kalv, Gibrand och laget serverade en ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, bräserade short ribs av kalv, färserad kalvbräss med citrontimjan, svensk potatis tillagad i smör, variation av svamp, tartelette av örter och kronärtskocka.

Bocuse d’Or är en tävling i fransk matlagning som ofta kallas kock-VM. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.
Totalt deltar 24 länder. Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.
Sverige har tagit guld en gång i Bocuse d’Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Stort Grattis Sverige & norden! Grymt jobbat!

/JM

Fakta: Topp 12
1. Danmark
2. Sverige
3. Norge
4. Finland
5. Schweiz
6. Frankrike
7. Japan
8. Belgien
9. USA
10. Storbritannien
11. Island
12. Ungern
Källa: Bocuse d’Or

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.