Veckans vintips – Cava Stars Organic

 

Veckans vintips blir helt klart den ekologiska årgångscava Cava Stars Organic som jag provat nu i veckan, nyhet på Systembolaget. Helt klart en kommande vinnare på Systembolagshyllan både med grym design, snygg flaska men även för att priset ligger betydligt lägre än det borde när det gäller den kvalitén som denna Cava levererar. Själv tycker jag Cava kan vara svårt, jag är inte helt förtjust i all Cava men denna levererar över förväntan både i stil och kvalité och lyckas dessutom leverera en Cava som är helt ekologisk. Doften är ren & fräsch och lite blommig i stilen, man hittar både citrus och frukt. Stilen är torr och elegant och det finns en lätt mognad i tonen som kommer av att vinet som är skapat enligt den traditionella Champagnemetoden har vilat drygt femton månader på sin jästfällning. Druvorna är Parellada, Xarel-lo och Macabeo och druvorna odlas på 400-600 meter över havet hos producenten Castillo Perelada i Spanien. Detta är ett perfekt bubbel till mingel, festliga tillfällen eller till tjejkvällen.

Cava Stars Organic 2017 finns idag i beställningssortimentet och utvalda systembolaget, hittar du därför inte vinet går det att beställa. Artnr: 72601 Pris: 109kr

Om producenten:

Empordà-Costa Brava är Spaniens äldsta DO-område i det nordliga spanska vinområde vid Medelhavet, just intill gränsen mot Frankrike och där producerar Castillo Perelada allt från breddviner och Cava till mer exklusiva röda kvalitetsviner. Castillo Perelada ligger i vinområdet Empordà-Costa Brava, men man har också stora områden för sin cava tillverkning i Vilafranca del Penedès. Idag är det Miguel Mateu Pla och hans svärson och son som driver Perelada  och producerar både tinto, crianza, reserva och gran reserva viner. Ägarfamiljen har även ett stort kulturintresse och på slottet finns ett förnämligt konstmuseum. De senaste trettio åren har man också ordnat konserter med några av världens mest lysande artister: Sammy Davis, Liza Minelli, Placido Domingo och Julio Iglesias för att nämna några. Cava Stars är därför en ekologisk årgångscava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.

Skillnaden mellan Cava, Prosecco och Champagne:

Champagne produceras i det område i Frankrike som går under samma namn. Cava är däremot inte lika geografiskt bundet och kan produceras på flera olika platser runtom i Spanien, medan prosecco-vinet odlas i Veneto-regionen i närheten av staden Treviso i norra Italien. Champagne, liksom Cava framställs det genom att en andra jäsning sker på flaska. Metoden för att producera champagne kallas för ”champagnemetoden”, medan Cavas går under namnet den traditionella metoden. Prosecco genomgår däremot sin jäsning i en ståltank, den så kallade Charmatmetoden. Även druvorna skiljer dryckerna åt. Champagne produceras huvudsakligen på tre olika druvor, Chardonnay, Pino noir och Pinot meunier, medan Cava främst produceras på macabeo, parellada och xarel-lo, även om viner producerat på till exempel chardonnay och pinot noir förekommer. Prosecco görs till största del av vindruvan Glera som tidigare hette just prosecco. Det spanska vinet cava har också en hel del andra krav som vinet måste uppfylla för att leva upp till namnet. Till exempel ska det vara producerat på specifika vindruvor som kommer från en godkänd kommun.

/JM

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.