Sveriges mest åtråvärda krogpris – Gulddraken

 

I måndags delades Sveriges mest åtråvärda krogpris ut – Gulddraken och vinnarna firade stort!

Varje år utser DN:s krogkommission, som består av representanter från DN:s redaktion, nominerade i kategorierna bar, kafé, krog budget, krog mellan och krog lyx. Gulddraken instiftades 2001 och sedan dess har DN årligen vinnarna presenteras sedan på en festlig tillställning för Sveriges krogbransch på Café Opera den 11 februari. Det var fullt hus och glada restaurangmänniskor från hela landet och det bjöds på bubbel & öl och det var trångt vid scenen där priserna delades ut. Följande vinnare utsågs i följande kategorier:

Stockholms bästa Bar: Videgård

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails som utmanar traditioner. Till årets guldrakebar går vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Stort Grattis!

 


Gulddraken om Videgård:
Rulltrappan i Sturegallerian leder numera till Tokyo. Till en vuxen men lekfull lokal med bordsbås i smutsiga pasteller, växtavskiljare och en rad hytter som toaletter. Visst, restaurangen lockar oss, men vi går också hit bara för att hänga i baren där kökets Nikkei och Chifa-tema avspeglas i cocktailmenyn. Smaker från Japan, Kina och Sydamerika blandas elegant. Servicen är uppmärksam, internationell och generös. En alkoholfri öl serveras lika engagerat. Sällsynt spännande barsnacks återfinns på drinkmenyn, såsom en låda popcornmix med hetta och sesamkaramell samt den bästa Katsu sando-mackan i våra trakter.

Stockholms bästa Krog lyx: Oaxen krog

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som ”kärlek till råvarorna” och ”kunskap om hantverket” får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Beckholmsvägen 26, 08-551 531 05

Stockholms bästa Krog mellan: Hantverket

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr. I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Sturegatan 15, 08-121 321 60

Stockholms bästa Krog budget: The Fishery

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Brunkebergstorg 14, 08-641 01 00

 

 

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.