Jureskogs – kärleken till burgaren

Highfive Burgare!

Jag brinner passionerat för upplevelser, fastfood, vin och allt annat som gör livet härligt. Mat ska vara okomplicerat och inte krångligt. Även om min karriär startade på Operakällaren och i det klassiskt franska köket uppskattar jag idag det enkla och ändå så goda. Fastfood som en gång hade lite dålig och ful stämpel vinner nu mer och mer mark och flyttar fram sina positioner där råvarorna står i fokus, hantverket och kärleken till maten. Därför letar jag nu efter nya härliga pärlor.

En ganska snöig dag i slutet av januari möter jag Ludvig Jureskog på Sveavägen 47 för att prata koncept, hållbarhet och varför mjölkko är det bästa köttet för att göra bästa burgaren. “Fastfood” gourmetburgare.

Ludvig Jureskog har själv en bakgrund från Operakällaren och Fredsgatan, utbildad sommelier och brorsan Johan var först med att för 10 år sedan ta in hamburgaren i den fina matsalen på AG och uppgradera “Folkets maträtt” till något som höjde burgaren från den trista gatuburgaren till något fantastiskt kärleksfullt råvarumässigt. Kockar är stolta människor, restaurangmänniskor i stort. Dom lägger en heder i allt dom gör, brinner och vill leverera det bästa och det gör både Johan och Ludvig. Det inger respekt att träffa sådana människor och man påminns varför man själv älskar restaurangbranschen, människorna, livet i köket & matsalen.

Ludvig Jureskog & gänget.

På Jureskogs som startade som en idé för ca två år sedan har det idag blivit verklighet med två restauranger i Stockholm city på Jakobsbergsgatan och Sveavägen och till våren öppnar den tredje i Lund. Planen är att öppna 60 restauranger inom tio år men Johan och Ludvig är ödmjuka och tacksamma om halva målet uppnås. Att dom har en klar vision om att jobba med hållbarhet och så lite miljöpåverkan som möjligt är helt klart och varje detalj på Jureskogs är genomtänkt och med ett koncept som hela tiden utvecklas och skapar en helhetsupplevelse. Här serverar man 100% färskt nötkött från svenska mjölkraser som fått beta ute och eftersom man slaktar djuren äldre så har köttet nästan en dubbelt så hög fetthalt och mycket mer smak vilket gör köttet perfekt till burgare. Det ekologiska brödet bakas i egna bagerier i Årsta, osten kommer från Väddö gårdsmejeri, de ekologiska grönsakerna från Sorunda och självklart är både kaffe och mejeriprodukter ekologiska.

Tanken är inte att konkurrera med andra hamburgerrestauranger med bordsservering sen tex Flippin´ Burgers utan just vara ett alternativ till tex Mc Donalds. För Ludvig och gänget är just fastfood något som ska gå snabbt fast med kvalité och här får du alltid en nylagad burgare med kärlek på under 10 minuter som du själv hämtar i luckan. Menyn är gedigen och det finns både vegetariska burgare och möjlighet att få en helt vegansk om man vill ha det. (Läs hela menyn här)På dryckessidan finns även här något för alla. Brooklyn Jureskogs Pilsner producerad på Carnegiebryggeriet är deras alldeles egna öl med en hög friskhet, syra med både citrus och humletoner. Förutom en hel del härliga öl & klassiska Milkshakes så serverar Jureskogs både champagne och en gedigen vinlista i olika prisklasser där man delat upp det mellan budget, mellan och lyx och till det även en “Offlist” med premiumviner med allt från 2002 R.D Bollinger till Sta. Rita Hills och Silver Oak. En riktig liten pärlsamling med andra ord. Man behöver inte dricka dåligt bara för att man äter burgare. Ett fynd är Special Cuvée NV, Bollinger på helflaska för 695kr som troligtvis är billigast i hela stan.

Att sitta och prata med Ludvig en snöig dag på Sveavägen och höra hur han drivs och brinner för det han gör, det är då det lyser igenom. Kärleken till maten, och det är då det blir så bra. För det är bara saker gjorda av kärlek som stannar kvar lite extra, skapar en extra dimension och ett djup.

Jag blir serverad en “Highfive” idag med tryffelaioli, talgkaramelliserad lök, rostad lök, Svarta Sara, svensk ekocheddar & saltgurka. Som sides får jag friterade ekogrönsaker och ett glas Bollinger. För mig som är en smakfantast så är detta verkligen en highfive i munnen! En total smakexplosion av perfekt crust, tryffel, söt lök, den feta talgen och sältan från gurkan i det perfekt rostade brödet. Man äter inte snyggt men man äter gott! Både syran och friskheten i champagnen och den friska citrustonen i Brooklyn Jureskogs Pilsner gifter sig perfekt med sältan och fetman i burgaren.

Efter nästan två timmar står det klart – ska man njuta av både burgare & Champagne ska man göra det på Jureskogs! Här är det gott, vällagat och väldigt väldigt gemytligt. Highfive!

Burgare & Champagne

Hemsida & vinlista hittar du här: www.jureskogs.se

Liten & Stor. Tack Ludvig!
Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.