Sydafrikanska viner & grillad sommarmat

Sydafrika räknas till Nya världen och idag odlar man vin på ca 100.000 hektar och exporterar närmare 400 miljoner liter per år och är som vinland över 350 år.

Den nya generationens vinmakare i Sydafrika har kunnat resa ut i vinvärlden, och vet  att begreppet Nya Världen står för nytänkande, nya och nyskapande vinstilar, ofta med ren härlig frisk fruktighet – och därmed också tecken på kvalitet. Vilket många uppskattar.

Med solmogen, rik frukt som råmaterial och skickligt vinmakeri har Sydafrika erövrat världen med utsökt sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir som kan tävla med Bourgogne och cabernet sauvignon som kan matcha Bordeaux. Den gröna druvan chenin blanc, som går under namnet steen, når allt högre höjder och det unika, karaktärsfulla vinet av landets egen druva pinotage (korsning av pinot noir och cinsault) produceras i olika stilar – allt från fruktsaftig till stram stil med stor lagringspotential.

I Sydafrika finns fem huvudregioner: Cape South Coast, Coastal Region, Breede River Valley, Olifants River och Klein Karoo. Dessa är i sin tur indelade i 25 distrikt och 66 mindre wards.

Vin & Mat

Sydafrikanska viner passar utmärkt till grillat i alla former, i Sydafrika hittar du ett riktigt världskök. Här finnas smaker från alla kontinenter. Köttet är centralt i matlagningen, inte sällan grillas det. Här heter barbecue ”braaj”. Gasellkött och korv är populärt. Bobotie är en klassisk sydafrikansk kapmalajrätt – en gryta med köttfärs som smaksätts med curry och mango-chutney. Fisk och skaldjur äts särskilt vid kusterna. Rumpnose är en typisk fisk som påminner om red snapper.

Något jag älskar att laga på sommaren är hemgjorda högrevsburgare med egen tryffelmajo & gruyèreost. Dessa smaker gifter sig perfekt till en stor, generös och kryddig sydafrikan som Provenance Rooi från Saronsberg med en druvblandning av Cabernet Sauvignon 43 %, Merlot 24 %, Malbec 14 %, Petit Verdot 11 %, Cabernet Franc 8 %. Eftersmaken är lång och behaglig och balansen perfekt. Vinet hittar du här: Provenance Rooi

En annan av mina sommarfavoriter är sallad som aldrig blir för tungt i sommarvärmen. I min sallad har jag grillad getost, rostade pinjenötter, jordgubbar, druvor, tomat och fina salladsblad med senaps & honungsvinägrett. Till min goda getostsallad vill jag dricka Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé där den friska bärigheten möter upp sältan i osten och nötigheten i de rostade pinjenötterna. Tonerna av melon och apelsin i vinet gifter sig fint mot senapen och sötman från jordgubbarna. Vinet hittar du här: Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé

 
Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.