Blindprovning – skärp dina sinnen!

GISSNING

Blindprovning är lite som att lösa korsord – klurigt men det vässar din förmåga till att dra slutsatser och hålla din hjärna och dina sinnen på tårna. Att prova vin med facie i hand är lite som att köra bil med GPS, du tittar bara på din lilla karta utan att själv tänka ut vägen till målet. Enkelt men inte så utmanande.

Jag vet många vinvänner som både älskar & hatar denna lek, där det handlar om att pricka in ett vin med namn, ursprung och årgång – bara genom att titta, dofta och smaka på vinet.

Att gissa helt rätt på ett vin utan hjälp kanske nästan är omöjligt i dag då vinvärlden är så stor och vinstilarna så många.  Många viner är dessutom förvillande lika. Men det spelar inte så stor roll och det handlar inte om att alltid ha rätt, det handlar om att bit för bit ta kontroll över sina sinnen.

Att blindprova vin är något rutinerade vinmänniskor gör ofta, inte för att visa sig på styva linan utan just för att träna näsa och hjärna. Som alla vet behöver även våra sinnen underhåll likväl som vi behöver öva på det vi vill bli bra på som tex piano eller något annat.

Vill du bli bra på blindprovning gäller som med allt annat – övning, övning, övning. Men när du väl känner känslan att faktiskt känna igen något i vinet är känslan oslagbar.

En annan rolig lek är att leta omvänt. Någon ber deltagarna hitta ett specifikt vin där deltagarna får veta druva, ursprung, lagring och pris och ska sedan leta rätt på just detta vin blint bland flera upphällda viner i omärkta glas. Det tar en stund men är omåttligt roande! Så våga prova mer – alla kan prova vin.

 

 

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.