Bond Melbury 2006 – kultviner att minnas

Vinminnen är härligt. Dom som är riktigt bra minns man hela livet. Det kan antingen vara för att man delade upplevelsen med härliga människor eller för att vinet var så galet gott eller för att producenten och stilen hade premiär i ditt liv. Nästan alla jag pratar med har egna vinminnen knutna till en viss händelse i livet. Det är ju ändå så att vin har den där fina egenskapen att göra avtryck i våra liv, knyta oss tillsammans. Skapa band & minnen, fina och unika.
I somras 2018 hade jag ett underbart vinminne som är härligt att tänka på när snön faller mjukt mellan huset utanför mitt fönster i stan och man sitter inne med raggsockor & tända ljus, lite så där söndagsrufsig som man kan vara efter en skön och ledig helg.
I slutet av sommaren tog vi bilen på roadtrip, packade badkläder och pickninc & vin, körde genom landskapet utmed kusten. När man stack ut handen genom fönstret var det varmare ute än inne i bilen, att köra nercabbat var inte att tänka på då solen brände våra redan solbrända ansikten. Livet känns så enkelt på sommaren, kläderna tunna och nätterna så långa. Jag gillar att ta dagen som den kommer på sommaren och efter planer på att hitta den perfekta picknickplatsen var vi helt plötsligt inbjudna till vänner i Stockholms vackra skärgård. Vilken tur att vi redan var på väg och att champagnen redan låg i bakluckan.
I lä satt vi under de stora parasollen på det oändligt stora soldäcket med ögonen vilande över vattnet och med svalkande bubbel i våra glas skålandes med goda vänner. En snabbvisit blir ofta lång när man har trevligt och tillslut satt vi nere på bryggan för att äta och få lite av den svalkande brisen utifrån vattnet. Vi grillade korv, åt lagrade ostar och drack oförskämt goda viner. Vad dricker man då som passar både till grillad korv på en brygga och goda lagrade ostar med vänner? Vi drack Bond Melbury 2006 från Napa Valley. Ett iconiskt vin från en magisk producent, en upplevelse i sig och ett måste för alla vinälskare som rankas till ett av de 50 bästa vinerna i världen. Ett kultvin.
Det här vinet är så bra att hjärtat slår lite extra och själen blir varm eller som vi säger här hemma, ett-håll-käften-gott vin. Magiskt oavsett, omöjligt att glömma.
Vinet har en sådan sval elegans och är samtidigt så kraftfullt och full av styrka att smaken tar andan ur en. Det fyller munnen med mörka toner av röda bär, vanilj, kryddighet och terroir, doften är omotståndlig och eftersmaken en njutning i sitt långa ihållande avslut. Detta är inget vin man dricker fort, man njuter varje droppe tills man blir så varm och lycklig att man nöjd och mätt och lite lätt rusig av vinupplevelse vill ta ett bad i det svala vattnet och det gjorde vi. Att ligga på rygg och flyta i glittrande vatten, nöjd med hela sin existens just där och då i det ögonblicket , så ska livet vara. Dom ögonblicken ska man spara som pärlor i sitt minnesarkiv och det är just vad jag gör. Därför sitter jag här i stan med minusgrader och fallande snöflingor och tänker på mina bästa vinminnen från förra året. Har du möjlighet att prova denna producent så tveka inte, det finns inget som kommer göra dig besviken utan bara ge dig minnen lika fina som mina. Ha en skön söndag vänner! /JM

Om producenten:

Bond ägs och drivs av Bill Harlan och övriga teamet från Harlan Estate. Grundtanken här är att göra sex viner enlig samma modell som Domaine de la Romanné Conti i Bourgogne. Sex helt fantastiska viner drivna av sin terroir. Bond utgår från Cabernet Sauvignon istället för Pinot Noir som är fallet i Bourgogne. Idén till projektet fanns redan i slutet av 1980-talet men första vinet såg dagens ljus som ett experiment 1997. 1999 var man nöjd med resultatet och lanserade två viner, Melbury och Vecina. St Eden blev nästa vin 2001 följt av Pluribus 2003. Femte vinet Quella lanserades 2006. Den sjätte vingården lär vara på gång…
Länk till Bond`s hemsida: https://www.bond.wine/philosophy/

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.