Halstrade pilgrimsmusslor, mingelmat & krögarmiddag

För en tid sedan lagade jag mat till ett gäng krögare i ett hemmakök i södra Sverige. Krögare är rätt tacksamma människor att laga mat till, restaurangmänniskor i stort faktiskt. Alla som jobbar med mat & service dagarna in och dagarna ut, sex dagar i veckan och varje fredag och lördagskväll tycker det är rätt skönt att bli ompysslade. Slippa laga maten, slippa servera utan bara vara. Själv har jag fått höra oändligt många gånger att folk inte vågar laga mat till mig för att jag jobbat som kökschef. Det är inte sant, jag älskar att folk lagar mat till mig. Tänk inte avancerat, tänk nästan aldrig avancerat, tänk enkelt, tänk matkärlek. Ju mer kärlek och bra råvaror du adderar i köket ju enklare och godare blir maten. I slutändan när man träffas ett gäng hemma är det inte hur avancerat det är på tallriken som är avgörande utan just det sköna att bara ses, dricka gott, äta gott, helt utan krussiduller.
Till mina lediga killar som lyckats få ihop en ledig dag tillsammans blev det därför väldigt enkelt. På förmiddagen satte jag deg på jäsning, bakade egna hamburgerbröd och slog egen majonnäs. Högreven var inköpt på morgonen och löken var picklad och att göra några egna burgarsåser är inte svårt, själv gillar jag både de rökiga varianterna och den feta tryffelmayon till nygrillade högrevsburgare därför gjorde jag båda. Jag vill ha ost på burgare och köper nästan alltid Gruyère som är en lite smakrikare ost som kommer från den lilla fransktalande staden Gruyére i Schweiz. Den är lite dyrare men den är heller ingen hushållsost.
Medan grillarna blir varma brukar jag passa på att göra lite mingelmat och tilltugg till alla drinkar och goda viner som brukar flöda sådana här kvällar när man ses så sällan. Se till att det finns mat under hela kvällen, är det något vi människor gillar när vi umgås så är det just att småäta och plocka även om jag brukar göra en större rätt som tex burgare eller pasta som mättar lite extra.
Har man tex Gruyére i maten kan man lika gärna passa på att köpa hem lite extra och servera osten med kvittenmarmelad och spröda frukt och mandeltoast med en bit anklever och tryffel, passar perfekt till den lite mer lagrade champagnen. Till Non Vintage funkar det alltid bra med löjrom och vill man göra det enkelt för sig lägger du ut tryffelchips på stora fat strax innan gästerna kommer, klickar ut Crème Fraîche, löjrom och strör över hackad rödlök. Låter kanske löjligt enkelt men så är det också löjligt gott. Något jag gärna gör är att servera munsbitar från sked, lagom för gästen att ta både en och två. Inget kladd, inget spill. Denna dagen serverade jag halstrade pilgrimsmusslor med tryffeldoftande blomkålskräm från sked, perfekt till dom lite fetare smörigare vinerna. Miniråbiff är ett annat hett tips att servera i miniformat.
Just idag i slutet av januari kanske det inte är just grillsäsong för högrevsburgare men enkel och god plockmat passar året runt. Mina högrevsburgare i nybakt bröd med hemgjord tryffelmayo och Gruyérost är oavsett grymmast och till mina hamburgare serverade vi Sassicaia -98 och iconvinet La Landonne E.Guigal -99. En klockren kombo. Nöjda krögare, nöjd Johanna. (Är du sugen på halstrade pilgrimsmusslor redan ikväll följer receptet här nedan)
Trevlig fredag! /JM

Halstrade Pilgrimsmusslor serverade med len blomkålskräm.
200 gram pilgrimsmusslor
Blomkål
Matlagningsgrädde
Grönsaksbuljong
Matlagningsgrädde
Tryffelolja
Smör
Salt & Peppar
Gör så här:
Tina pilgrimsmusslorna om dom är frysta, torka av dom med hushållspapper. Bryt ner blomkålen i mindre buketter i en kastrull och koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet från blomkålen och mixa blomkålen slät med grönsaksbuljong och matlagningsgrädde med stavmixer. Smaka av med salt & peppar och tryffelolja. Halstra pilgrimsmusslorna i en riktigt het panna i lite olivolja och smör, ca 1 min på varje sida och servera genast med blomkålskrämen. Servera som lyxig mingelrätt på sked eller som förrätt eller huvudrätt.

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.