Liten köttskola och bästa köttvinerna

Älskar du också kött men inte riktigt vet vad du ska köpa när du väl står där ute i köttdisken och velar på fredagskvällen och sedan planlöst går mellan gångarna på Systembolaget för att hitta ett passande vin? Allt kött är inte bra kött och när det gäller just råvaror som kött får du det du betalar för, går du till lågprishyllan är det rätt säkert att du blir rätt besviken när köttet väl hamnar på tallriken. Med rådande vegetariska och gröna trender tycker jag man mycket väl kan välja fler grönare vegetariska maträtter som många gång är billigare än kött för att sedan de gånger du väl vill njuta av kött kostar på dig både kvalité och rätt styckdetalj. Köp hellre hängmörat kött över disk än vacuumförpackat på hyllan, titta efter marmorering, ursprung och färg. Fråga hellre om hjälp än köp ett kött du inte vet hur du ska tillaga och tycker du ofta ditt kött blir torrt beror det ofta på att köttet gått för länge i pannan. Stek hellre i en högre temperatur snabbt på båda sidor, ös köttet med mycket smör, vitlök och färsk timjan i pannan och låt det få fin färg innan du låter det vila inlindad i folie innan du trancherar upp det. Ett bra kött ska smälta i munnen och kräver inget mer än flingsalt och lite nymald peppar. Låt köttet ta plats och vara i fokus när du väl serverar, de bästa kvalitéerna av kött levererar ofta så bra smaker att det är synd att dölja dom med för smakrika tillbehör och för många kryddor. Köttets bästa vän är sälta och fett. Så även ett bra köttvin så tänk gärna enkelt. Ugnsrostad potatis eller rotfrukter och en fetare sås och enkel grönsallad passar utmärkt.

Några enkla stekgrader:
Rare (Rött): 45-50 grader
Medium-Rare (Rosa): 50-54 grader
Medium (Ljusrosa): 54-58 grader
Medium-Well (Rosagrå): 58-65 grader
Welldone (Välstekt): 65-72 grader

Tänk på att köttet blir bättre om det är rums tempererat när du börjar steka och att alltid låta köttet vila efter all tillagning så att safterna inte rinner ur när du skär i det. När köttet får vila stiger innertemperaturen med ca 2 grader. Är du osäker så använd en stektermometer. När man steker eller grillar vill man ofta ha hög värme för att köttet inte ska koka och man får istället den beryktade maillardreaktionen där kolhydrater och proteiner reagerar och ger den speciella smaken av stekt eller grillat.
Ska du göra långkok & mustiga grytor så använd gärna detaljer som Högrev, Bringa eller Bog eller Rostbiff. För grillning och stekning passar Innanlår, Rostas, Biff, Filé, Entrecôte eller Flankstek.
För den som är galen i kött och bra råvaror (som jag) rekommenderar jag att någon gång prova Wagyu biff som är en av världens exklusiva och utsökta köttdetaljer som ger en magisk smakupplevelse. Djuren föds upp på Japanska gårdar där man har special tränade ”Wagyu Geishor” med hundraåriga traditioner av Wagyu uppfödning. Wagyu köttet är unikt på grund av den väldigt höga marmoreringsgraden som ger den dess lyxiga och smöriga smak. Här behövs inga stekknivar i världen, köttet är så mört att det räcker med gaffel för att dela innan det sedan smälter i munnen. Kilopriset idag ligger på ca 3300kr/kg men sedan är detta också en lyxprodukt, vill du inte steka Wagyu biff hemma så serverar Restaurang AG köttet.
Oavsett om du planerar att laga japansk lyx eller Svensk ekologisk hängmörad entrecôte så finns det inget godare än att äta det i kombination till ett gott vin med bra struktur och härliga tanniner. Ett riktigt bra köttvin jag år efter år rekommenderar både för att det är så bra men även för att det är så oerhört prisvärt är Château Bouscassé (Nr 2204, Pris 149kr) från Frankrike gjord på Tannatdruvan. Detta är ett smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av plommon, vitpeppar, svart vinbär, viol och sandelträ. Väl värt varje krona. Till min Wagyu biff förra veckan drack vi E. Guigal Côtes du Rhôtie 2006, även det ett fantastiskt vin från en magisk producent. Massor av plommon, bra syra och lång eftersmak.
Njut, Ät, Drick. /JM

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.