Vintrender att hålla koll på 2019

Nytt år, nya trender och nya viner att dricka.
Precis som med mat så ser vi att den ekologiska och veganska trenden fortsätter i vin. Vi vill även kunna beställa vin på nätet därför ser vi en kommande ökning på e-handel, och visst vill man på ett smidigt och flexibelt sett beställa viner och man märker att kvalitén hos vinhandlarna ökar i takt med att efterfrågan ökar vilket är bra. Ibland är bekvämlighet inte alltid dåligt då nya bra tjänster skapas. Kolla in Winefinder.se som är Sveriges största nätbutik.
En ny generation vindrickare kommer också in och tar över där både hälsofrågan och miljöfrågan är viktigare än någonsin, vi vill nu veta exakt vad vi dricker och äter och hur det påverkar hälsa & miljö. Därför börjar nu producenter titta på nya smarta miljövänligare förpackningar. Den yngre generationen efterfrågar även mindre alkohol i vinerna eller ingenting alls och vi ser samma trend ute i barerna då fler och fler alkoholfria drinkar tas fram och efterfrågas. Vi vill ha kul utan alkohol helt enkelt. Ett land att hålla extra koll på är Österrike. Många österrikiska vinproducenter arbetar nämligen hårt med hållbarhet och har länge satsat på kvalitet och biodynamisk odling.
Vi kommer även få se fler dedikerade vinbarer med bredare utbud av både naturviner och viner från mindre vinländer och små producenter. I Stockholm är ett hett tips GrusGrus, på Karlsbergsvägen 14 med en massiv vinlista och många viner på glas.
Inför 2019 gäller det därför att hålla ett öppet sinne, nya vindar väntar, nya smaker och nya upplevelser. Många nya och nygamla vinstilar kommer göra succé och mångas nya favorit blir orange vin (vin som görs som rött vin fast på gröna druvor). 2019 vill vi dricka friskare lättare viner med mindre ek och lägre alkoholhalt. Det kommer bli ett spännande år med spännande smaker.

/JM

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.