Roliga fakta & kuriosa om champagne!

Jag sitter och förbereder inför en kommande champagne provning i början av februari vilket är ett ganska angenämt nöje. Man kan genomföra provningar på alla möjliga sett, man kan djupdyka kunskapsmässigt så man blir alldeles yr av all fakta, hålla det lättsamt, prova blint, prova årgångar mot varandra, jämföra stilar, hus och druvor. Oavsett hur man gör en provning så finns det massor av roliga fakta och kuriosa om champagne. Enligt mig ska champagne vara just roligt & lättsamt, det är en del av livet och framförallt så smakar det fantastiskt!
1. Det finns ungefär 49.000.000 bubblor i en flaska!
När du häller upp champagne så försvinner ungefär 80% av koldioxiden utan att du märker det, resten är det som blir till bubblor.
2. 40 flaskor i 1
Det finns en mängd olika storlekar på champagneflaskor. Det absolut största – Melchizedek, motsvarar 40 vanliga flaskor, vilket i sin tur är ca 240 glas!
3. Marlyn Monroes champagnebad
Den berömda ikonen älskade champagne, så pass mycket att hon en gång tog ett bad i det! 350 flaskor krävdes för att fylla karet.
4. Den klassiska champagnekupan.
Den klassiska champagnekupan sägs ha utformats efter Marie Antoinetts bröst. Supersnygga glas men värdelösa att dricka ur!
5. Bollinger & James Bond
James Bond har druckit Bollinger i 14 filmer. Bollinger dracks första gången i Live and Let Die 1973. Mestadels har Bond hållit sig till R.D (sju gånger) men även La Grande Annèe har varit populärt (sex gånger). Tidigare drack 007 mest Dom Pèrignon.
6. Rekordlångt skjut
Det längsta uppmätta som en champagnekork har flugit är 54 meter, det är ungefär en halv fotbollsplan.
7. 18.000.000 kronor!
Världens dyraste champagne kostar ca 2 miljoner dollar, alltså nästan 18.000.000 kronor! Goût de Diamants, Taste of Diamonds är namnet på dyrgripen. Förutom den bubblande champagnen ingår det en 19-karat diamant som sitter placerad i loggan på flaskan.
8. Munken Dom Pèrignons misslyckadande
Dom Pérignon är en exklusiv Champagne producerad av Moët et Chandon. Uppkallad efter Dom Pierre Pérignon, en benediktmunk som haft stor betydelse för utvecklingen av champagnevinerna. Det inte många vet är att han vigde sitt liv att få fram ett vin UTAN bubblor, något han misslyckades helt med som tur var!

Torr eller söt champagne
Champagne kan vara riktigt söta till helt torra. De olika stilarna är:
• Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
• Demi Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
• Sec – torrt, 17-35 g per liter
• Extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
• Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
• Extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
• Ultra brut – 0-3 g per liter
• Som ultra brut kan ni också se etiketter med beteckningarna “Brut 0”, “Brut Intégral” “Non Dosage” (inget tillsatt socker) och “Brut 100 % eller Brut Nature”

Kul att veta om champagne
Cuvée – Den första och därmed finaste delen av musten när druvorna pressas. Men betyder också, blandning.
Bornyr – Bubblorna som uppstår under andra jäsningen och som är moussen ni ser när ni häller champagnen i glaset.
Millésemé – Årgångschampagne, druvorna kommer från en enda årgång. Rankas som ett prestigevin.
Degorgering – Processen som avlägsnar jästfällningen efter den andra jäsningen i flaskan kallas för degorgering. Hur gör dom? Flaskhalsarna doppas i en frysvätska så att jästfällningen fryser till en propp och skjuts ut (dégorgement). Förr i tiden gjordes detta för hand, á la volée, idag är processen automatiserad och heter á la glace.
Dosage – Momentet när man fyller upp flaskorna med några centiliter av ‘liqueur de tirage’ (vin som är mer eller mindre sött) för att bestämma champagnens slutliga sötma.
Pupitre – Träställningen med hål i form av upp och nedvänt ‘V’ och som användes för att vrida flaskorna från liggande horisontalläge till att stå på flaskhalsen (remuage) och därmed tvingat ned fällningen i halsen.

/JM

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.