Surdegspizza & Rust en Vrede

Redan andra veckan in på det nya året. Hur gick det till?

Snö blandat med doften av surdegspizza och ett upphällt glas av det sista vinet från helgen, en utomordentligt fin om än fortfarande lite ung Rust en Vrede 2015. Fortfarande rosiga kinder efter dagens långpromenad och helgen tog slut innan jag hunnit blinka men gott vin har jag druckit och för lite har jag sovit men nöjd och lycklig är jag så allt är som det ska vara.

Känner en sorts pirrande förväntan över året som just har börjat. Reflekterat över det gamla har jag gjort men planerat det nya ligger fortfarande på min att-göra-lista. Eller så är det just det man inte ska göra, i varje fall inte för mycket för att ha det där utrymmet för det spontana och oväntade. I en tid där vi slaviskt följer våra kalendrar för att maxa våran tid och våra liv tänker jag att utrymmet för äventyret minskar. Det är synd. Det oväntade är ofta fantastiskt roligt. Man måste unna sig äventyr.

Doften i mitt glas i kväll är intensivt, det har luftats och utvecklats och tar nu ut sin fulla plats. Visar upp hela registret av dofter och smaker. Choklad & ek, söt lakrits & plommon, en njutningsfull doft, generös och inbjudande. Den lovar mycket men den levererar också. Den svala eleganta tonen lockar, de välbalanserade tanninerna smeker och den ger ett avslut som sitter kvar. Här finns det inget som påminner om snöiga gator i stan, här fylls du av värme och en glädje som bara kommer från att få dricka något som ger allt det du vill ha.

Jag bakar min pizza på surdeg, olivolja och Gruyèreost ikväll. Det skapar en extra fin sälta från osten och det feta från olivoljan gör vinet mjukare, det unga och fortfarande lite syrligt uppnosigt i årgången fogar sig i kombinationen och det animaliska i vinet gifter sig perfekt med den rökta skinkan.

Jag besökte Rust en Vrede i våras nere i Sydafrika. Böljande fält, vinrankor som vände sina blad mot solen och en vy mot bergen som var så hisnande vacker. Går det ens att producera viner utan att ursprunget speglar sig i flaskorna? Väldigt sällan i varje fall och i Rust en Vredes fall har en del av allt det magiskt vackra från Sydafrikas natur blandats sig med fantastiskt vinmakeri och skapat viner som ingen blir besviken på oavsett om du äter en vällagad middag med kraftigare kött eller som jag lägger lite kärlek i en helt vanlig surdegspizza en söndag i ett snöigt Stockholm.

Oavsett om du planerera en resa till Sydafrika under 2019 (vilket jag tycker du bör göra) eller inte så tycker jag att du först och främst värmer dig med goda viner. Rust en Vrede 2015 finns på Systembolaget för 289kr, art nr 12356

 

Trevlig söndag! /JM

Johanna-Magdalena Lundqvist

Bloggare på Vinsider.se

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.